Korfbaloefeningen voor de techniek aanval / scoren

• onder de korf gaat hij vervolgens naar binnen
  • en neemt een doorloopbal
  • tot slot neemt hij daarna een korte kans
    • je kan dit als volgt spelen bijvoorbeeld wie als eerst bij de 20 is

Je gaat partijen met even aantallen, maar in plaats van punten verdienen door te scoren kun je ook punten verdienen door de bal te vangen.

• Doelpunt is 1 punt waard
  • De bal vangen na een schot(rebounden) 2 punten
  • 4 tegen 4.
  • Goed opletten op basisopzet. ook op het baltempo en meebewegen, dat er niet maar 1 aanvaller aan het bewegen is.
  • Verrassender spel maken door bal te verleggen, wegtrekken van bal, diep gooien e.d.
  • Je hebt twee aangevers aan de zijkant in het midden tussen twee korven in.
  • Dan heb je een aanvaller en een verdediger de aanvaller moet met behulp van de twee aangevers proberen te scoren.
  • Bij een onderschepping wordt de verdediger aanvaller.
  • Als er wordt gescoord krijgt de aanvaller een bonus en mag blijven aanvallen, hij moet alleen nu op de andere korf aanvallen.
  • Bij drie doelpunten krijgt de winnende aanvaller rust en ruilt met een aangever door.
drawing Aanvallen met dubbele aangeef aan de zijkant

Het team verdeelt zich in twee groepen. Vervolgens gaan de twee groepen een reeks van alles 5 scoren.

Oefening:

• 2 Spelers staan onder de korf met een bal.
  • Je hebt 1 schutter.
  • De schutter blijft 1,5 minuut lang schieten terwijl hij van twee mensen aangegeven krijgt.
  • Om de schutter zo vaak mogelijk te laten schieten is het belangrijk dat er snel afgevangen wordt en snel aangegeven wordt.
  • De bal mag niet op de grond komen of er gaat een punt af van de schutter.

Opstelling:          O                     v          *                        * = pilon   O = korf

*         v                      O

[let op: bij maar drie aanwezig, dan één paal gebruiken.]
Zorg ervoor dat ze eerst zelf inpassen voordat ze erlangs gaan.

Afstand tussen pilon en korf is +/- 10 meter
Bij iedere paal staat 1 aangeef met bal
Op +/- 4 meter van pilon staat 1 verdedigster.

Speelster gaat voor een doorloopbal. Door tempowisseling probeert zij eerst de verdedigster te passeren. Verdedigster volgt, maar laat haar voorbijkomen. Vanuit paal 1 gaat aanvalster door naar pilon 2 en doet een nieuwe poging op paal 2. Dit doen we 1 a 2 minuten per persoon.

variatie:

• 2 aanvalsters tegelijk bezig
  • bij 2 x score wisselen met aangeef.
  • verdedigster gaat voor voorkomen schot.
  • Aanvalster mag kiezen voor doorloopbal, uitwijk en/of afstand met stap achter
    • tijd aanpassen
    • meerdere palen/pilonnen/speelsters
  • Werk met 3 of 4 tallen per korf.
  • De spelers bewegen vanaf 5 meter continue naar binnen en naar buiten.
  • De speler met de bal kiest voor 1 van de uitlopende mensen en gooit de bal strak aan.
  • De speler die de bal krijgt schiet, de aangever vangt af.
  • De bal wordt uitgespeeld en de anderen maken weer in/uit bewegingen. Nu wordt een ander aangespeeld, die direct schiet.
Doel van de oefening is: continue bewegen, klaar zijn om te schieten en een strakke passing.
  • 1 aangever gooit de bal aan de persoon voor de korf vervolgens komt hij tot schot als de bal is gevangen onder de korf gaat hij vervolgens naar binnen en neemt een doorloopbal tot slot neemt hij daarna een korte kans.
  • Puntentelling:
    • Schot telt 2x
    • Doorloop telt 1x
    • Korte kans telt 1x
  • 5min lang en dan kijken per korf wie die meeste punten heeft = 2 keer
2 spelers bij 1 korf. Het doel van het spel is om kansen te creëren voor een aanval.

• Speler 1 staat een paar meter voor de korf, speler 2 staat een paar meter naast de korf.
  • Speler 1 gooit de bal naar Speler 2 en loopt direct naar binnen voor de aangeef.
  • Speler 2 gooit de bal naar Speler 1 en komt er direct achteraan voor een doorloop.